Experiment de soba

Toamna 2016 am construit o soba experimentala numita soba racheta (rocket stove) bazat pe un design gasit pe situl asta:

http://www.dragonheaters.com/rocket-masonry-heaters/

si asta:

http://batchrocket.eu/en/

Asa a iesit:

sam_2646

 

Capacul rotund de jos acopera rezervorul de cenusa. Gaura patrat de samota este loc de ardere unde stau vertical lemne subtiri. Nu se baga lemne mai departe orizontal in soba nici se incide cu capac. Materialul gri este pamant lutos cu perlit ‘turnat’ intr-un cofrag. Pe placa de fier sus poate fi gatit ceva cu rabdare dupa ce a ars soba 2-3 ore. Partea din spate are 15 randuri de 10 caramizi lipite cu pamant galben si nisip 1/1. Impreuna cu capac de granit are aproximativ 550kg. Suprafata de soba care radiaze caldura in casa este 5.34m². Fumul iese jos prin burlan de 120. Dupa 2-3ore de ardere burlanul din casa se incalzeste pana la 50°C. Afara mai are inca 1m orizontal si 1m vertical. La final are un capac de forma H din T-uri de PP 110.

sam_3572

Pana acolo a inghetat condens. Nu se topeste PP pe temperaturile asta. (http://www.engineeringtoolbox.com/plastic-pipes-operating-pressure-d_1621.html)

Casa are 21m² jos si in pod e dormitorul. Podeua este izolata cu 50mm perlit. Pereti sunt izolati cu 350mm paie. Acoperisul este izolat cu 140mm lana de oaie.

Iarna asta am facut foc zilnic 5 luni (octombrie-februarie). Cand era mai frig o tura dimineata si o tura seara. Momentul cel mai frig in casa era dimineata pana la 12°C jos iar seara dupa 4-5 ore de foc era 21°C sus in dormitor (afara -10°C pana -15°C noapte/dimineata). Pe perioda asta am ars 1.2mc de lemn stejar uscat. Acuma luna martie mai fac foc o data la 2 zile sau dupa vreme.

Cand era vant din directia de unde iese hornul aveam probleme cu fum in casa. Din cauza asta de 3 ori cate o zi nu am putut sa fac foc iarna asta.  Focul trebuie alimentat frecvent, deci nu poti sa pleci de acasa cat timp soba arde.

Recomand acest principiu de soba. Nu neaparat exact cum am facut io dar cu ce se gaseste usor la tine. A noastra a costat in total (materiale) aproximativ 800RON. Spor la construit!

 

4 comentarii

  1. Se aprinde greu când e rece? Merge cu lemne ude? Câți metri de fumuri (burlan…) duce? Este o soluție dacă vreau să ard doar vreascuri (crnguțe subțiri)? Între dormitorul de sus si parter este o ușă? În cât timp trebuie realimentat focarul? Ai un capac pentru focar când nu e foc?

    • O soba buna este aceea care la partea superioara, ce intra in cos, temperatura sa fie cat mai mica. O soba buna se poate face cu un calcul simplu. Cate grade se aduc in casa la arderea unui kg de lemne. .de aemena daca in vatra dimineata gasesti jar totul este OK. mai sunt si altele,dar le las specialisstilor, eu am alta ocupatie , dar ma fascineaza sa am o sobaideala inn care saa fac supa, sa coc paine si sa am si caldura ideala.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s