Mai în gopodărie

Continui seria de postari impreuna cu Miez, Vica, Raluca şi Andra.

Luna mai a fost foarte plină. Am găzduit 3 voluntari, Vladi, Jakob şi Vincent din Germania care au trebăluit plini de hărnicie pe la reparaţii şi mici construcţii. Din păcate încă nu am fotografiile făcute de ei, le voi posta cu alt prilej.

Dacă ar fi să rezum treburile în gospodărie în acest moment, ar fi:
iepuri (2 iepuriţe şi 10 tineret), 4 găini cu cocoş, puii din seria I (vreo 19 cu ce am mai cumpărat din piaţă), cloşca cu puii din seria II (6), bobocii de gâscă din seria 1 (16) şi o gâscă ce cloceşte. În grădină am o parcelă cu ceapă şi diverse, o parcelă cu roşii, vinete, ardei şi gogoşari, o parcelă cu cartofi, una cu dovlecei, una cu vărzoase, una cu porumb/fasole/dovleac, una în care nu prea au ieşit seminţe pe care am abandonat-o şi o las cu iarbă pentru gâşte, 2 parcele cu lucernă şi solarul cu diverse. Pe deal necesită atenţie specială terasa cu rubarbură şi căpşuni, cea cu levănţică şi isop şi noua plantaţie de pomi şi arbuşti. E mult de treabă şi nu prea fac faţă, după standardele locale grădina arată dezastruos. Nu îmi pasă prea mult de păreri, important e că am pus mulci după ploaie la parcelele de care îmi pasă cel mai mult. Totuşi îmi pare rău că în afară de o stropeală cu urzică fermentată după ureche, nu am găsit timp şi pace în minte să pun în practică reţetele din cartea Purinul de urzică & Co, despre plantele care vindecă alte plante. Cred că seminţele locale puse în devălmăşie în răsadniţa cu mraniţă din care selectez automat plantele cele mai viguroase în asigură plante de roşii sănătoase şi rezistente. Totuşi, unele din răsadurile cumpărate din piaţă, chiar dacă le-am pus mai târziu pentru a evita şocuri termice arată cam în suferinţă. Îmi doresc tare mult să nu mai am de alergat prin oraş cea mai mare parte din zi ci să am linişte să stau dimineaţa devreme şi seara cât mai mult în grădină, să observ, să intervin acolo unde trebuie dar nu cu panică şi grabă. Ziua când e prea cald, în loc să mă misc în stare de transă din punctul A în punctul B al Timişoarei aş vrea să stau la umbră şi să citesc pe îndelete să învăţ lucruri noi. Am speranţă că se va întâmpla şi asta…

Las pozele să mai zică una alta. Până la postarea despre luna iunie să sperăm că vor fi veşti bune.

3 comentarii

  1. Ce frumos cu atâția puișori! Și ce diversitate de plante și la tine! Îți doresc să ai noroc să ajungă la maturitate cu bine cât mai multe. Te admir că ții o grădină atât de mare în pofida faptului că ești atât de ocupată în afara gospodăriei. Și eu am observat că roșiile crescute de mine, din semințe de grădină, sunt în mare parte mai viguroase decât cele de cumpărat. Sunt curioasă cum se vor comporta prin comparație atunci când vor începe să rodească.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s