Clacă de săpat șanțuri la Stanciova

Diggin’ the Ditch Party – managementul apei și construcții naturale

DIGGIN-the-ditch

Stanciova, o comunitate deschisă vă invită la muncă și joacă!

Avem multe șanțuri de sapat zilele astea in comunitatea Stanciova.

Eventul pe Facebook: https://www.facebook.com/events/302862026543729/

MOTIVELE și BENEFICIARII

Comunitatea crește frumos iar nevoile se schimbă.

Noi (Irina și Gab) vom primi, începând cu acest an, voluntari prin HelpX ( http://www.helpx.net/host.asp?hostid=29580 ) și nu numai, voluntari care să ajute și să învețe, dar pentru asta avem nevoie de spații de cazare și optimizarea gospodăriei. Un prim pas e racordarea la rețeaua de apă, iar pentru asta avem nevoie de șanțuri.

La casa ERA (casa comunității unde locuiesc Brândușa, Anselm, Flavius și Gabi) se construiește un duș solar în grădină și e nevoie de un șanț pentru a îngropa țeava de apă ce duce la duș.

Nu în ultimul rând, și cu siguranță cel mai interesant, Brândușa și Hans își construiesc/renovează o casă folosind materiale naturale și reciclate iar acum au nevoie de ajutor la fundație.

CÂND?

Începând de joi, 5 iunie, ora 10 00 – până sâmbătă- ora 18.00 sau când vrem să ne oprim.

Vrem să săpăm după cum urmează:

– o zi la noi (Gab si Irina- șanțuri pentru instalarea apei de la rețea + canalizare)
– o zi la casa asociației (șanț pentru instalarea apei la dușul solar din gradină)
– o zi la Hans și Brândușa, la fundația viitoarei lor case din baloți de paie

– deci trei zile: joi, vineri sâmbătă.

Sigur că participarea e libera în oricare din zile, deci dacă puteți veni doar o zi sau două, e foarte binevenit ajutorul.

Pentru cei care doriți să ajutați începând de joi: Dacă este posibil, haideți de miercuri seară sau joi cât mai devreme, ca să avem o zi întreagă la dispoziție.

LA CE SĂ VĂ AȘTEPTAȚI?

Atmosfera va fi de workshop de constructii naturale, cu voluntari si viata in comunitate (lucrat, gatit si mancat la comun, pauze vesele si timp petrecut cu oameni frumoși). Dacă rămâne timp, chef și energie, consultați lista de „to-do’s” și puteți să ne ajutați si cu alte cele. Sunt destule de făcut!

În timpul petrecut aici, veți putea afla mai multe despre comunitatea din Stanciova și oamenii care trăiesc aici, despre viața la țară, veți vedea grădini frumoase în care se aplică principii de permacultură și veți face chiar voi parte din comunitate.

În plus, în weekend are loc și Stanciova Village Camp ( http://stanciovavillagecamp2014.wordpress.com/).

DE CÂTE PERSOANE ESTE NEVOIE?

Probabil că o echipă de 4-6 oameni la săpat/zi e suficient. Dacă suntem mai mulți, facem prin rotație. Dacă mai puțin, tragem mai tare.

UNELTE și ECHIPAMENT:

Uneltele de săpat (hârleț, târnăcop) sunt și ele binevenite, vom avea și noi dar vom și împrumuta. Dacă aveți mănuși de protecție sunt și ele utile, nu avem chiar multe.

Luați-vă haine și încălțăminte de lucru!

CAZAREA:

Cazarea va fi la cort și/sau, dacă e posibil, în diverse spații mai închise. Vă rugăm să aduceți sac de dormit, izolir, cort. Dacă nu e posibil dar vreți totuși să veniți, anunțați-ne, vedem ce putem face.

MÂNCAREA:

Vom mânca împreună- și vă avertizăm, se mănâncă tare bine la Stanciova- iar orice contrubuție cu de-ale gurii este binevenită, căci încă n-au pornit legumele de vară în grădină.

CONFIRMARE:

Pentu o mai bună organizare – a noastră și a voastră, vă rugăm să vă anunțați printr-un mesaj pe formularul de contact al blogului – aici: https://stanciova.wordpress.com/contact/

Menționati în mesaj:
-când vreți să veniți
– dacă veniți singuri sau cu mai multe ajutoare
– dacă veniți cu mașina și aveți locuri în mașină
– dacă aveți ce e nevoie pentru campar
– dacă aveți întrebări, întrebați

RUGĂMINTE:

Vă rugăm să țineți cont că deși suntem o comunitate deschisă, veți trăi câteva zile în spațiul pe care noi îl numim „acasă”. Ne bucurăm dacă respectați acest lucru.

6 comentarii

  1. digging party?? toate bune si frumoase, dar afisul hipsteresc pe limba engleza pt o actiune intr-un sat romanesc? lupu isi schimba parul dar naravul ba. daca te muti la sat fi taran gospodar, nu orasean cu aceleasi aere de orasean. ce de cacao va faceti in felul asta. poate atrageti hipsteri si rasta-punkeri din UK sau din alte tari din V care nu mai au sate autentice, dar in rest va faceti de ras. sunteti penibili si nu produceti nimic ca sa nu zic ca vreti si mana de lucru pe gratis.

    • Muțumim, Ovi, că ai trecut pe-aici. Mulțumim și pentru sfaturi.
      Suntem orășeni, cam hipsteri pe-alocuri, și ne bucurăm când ni se alătură și alții ca noi la săpat, grădinărit, povestit. Credem că nu are nimeni nimic de pierdut din asta.

      • eu nu as lucra fara plata mai ales la sapat santuri. si nu mi se pare nici o petrecere in a munci pamantul, ci omul care vrea sa munceasca vrea sa fie si platit pt asta. evident ca taranii saraci din sat care mai au creier si judecata sanatoasa nu pot fi angajati, caci voi cereti voluntari prin programe gen helpx si altele – cum stim de la televizor chiar, vin strainii si se hlizesc fericiti ca au muls o vaca sau ca au sapat gradini satesti pe gratis. mai bine dati de lucru celor care chiar au nevoie din satul vostru. v-ati dus acolo si v-ati facut un soi de enclava oraseneasca, mai bine va faceati o tabara de corturi precum tiganii in afara localitatilor si ieseati mai bine la imagine si primeati si mai multe fonduri europene.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s