Atelierul de constructie a instalatiei solare termice, partea I

Ca orice treaba serioasa realizarea instalatiei a inceput cu o planificare care a fost facuta impreuna cu specialistul nostru domnul profesor Silviu Almajan. Domnul Silviu Almajan are ca si hobby realizarea de instalatii termice solare, dansul fiind de baza profesor de muzica la Scoala Generala 7 „Sfanta Maria” din Timisoara. Atelierul practic pentru executia instalatiei a fost initiativa dumnealui de a-l realiza pro bono pentru comunitatea noastra din Stanciova si a tuturor ecologistilor interesati in urma participarii la atelierele de la Teo din 19 iunie. 

Planul s-a facut in urma vizitei in Stanciova duminica 21 august. Miercuri 24 august ne-am apucat de cumparat materiale tevi de cupru, robineti, vopsele, si altele, iar vineri 26 august s-au luat si ultimele materiale impreuna cu sticla de 2×1 m pentru panou.

Boiler vechi inca nu am gasit dar salvarea a fost tot de la domnul Almajan care ne-a oferit unul de la dumnealui cu titlu de imprumut pana vom gasi altul pentru a-i da la schimb.

Prin urmare inca asteptam donatii de boiler pentru a-l da la schimb inapoi specialistului si binefacatorului nostru.

Materialele cumparate au ajuns la circa 1200 lei dar au mai fost si alte materiale precum vata de sticla, completari de cupru contributie tot a domnului profesor.

Cu transportul materialelor mari (sticla fiind cea mai mare problema) am fost ajutati de GreenForest prin care am mijlocit si o sponsorizare de scaune ergonomice folosite, dar functionale, de la Wipro Bucuresti pentru casa asociatiei Ecotopia si Scoala Stanciova. In felul asta au ajuns vineri dupa masa si materialele si scaunele.

Vineri dupa masa activitatea principala a fost pregatirea boilerului, in principal montrea „stuturilor” cu robineti pentru circuitul apei la domnul Almajan acasa.

Sambata dimineata am inceput prin eliberarea terenului pentru instalatie, urcarea boilerului in pod si inceperea structurii de lemn pentru panoul solar. Din motive economice (depasire buget) si ecologice (reciclare lemn) structura de lemn arata mai a improvizatie. La aceasta operatie participanti au mai fost Teo, americanul Charlie si vecinul Marian.

Boiler
Boilerul in pod

In continuare domnul profesor s-a ocupat de realizarea carcasei panoului din profile metalice pentru rigips si tabla.

Carcasa panou
Carcasa panou

Tabla metalica s-a vopsit in asa fel incat sa ofere aderenta si pentru vata minerala care s-a pus peste, cu rol termoizolant.

Panoul cu tabla ondulata
Panoul cu tabla ondulata

Peste vata minerala s-a pus o tabla ondulata care sa reflecte lumina si caldura si pe sub tevile serpentinei.

Urmatorul pas important a fost executia serpentinei din tevi de cupru.

Serpentina
Serpentina cu public

In aceasta etapa ni s-au alaturat ca asistenta si public Daniela si Flavius.

Dupa finalizarea executiei serpentinei s-a trecut la vopsirea ei si a exteriorul carcasei cu vopsea neagra pentru a absorbi mai multa caldura.

Vopsirea
Serpentina vopsita

In ultima etapa de constructie a panoului s-a montat sticla. Fixarea pe carcasa s-a facut cu un silicon special pentru parbrize de masini cu aderenta mare si rezistenta ridicata la temperaturi inalte.

Publicul tanar
Publicul tanar

Cel mai tanar public a fost reprezentat in special de Maia si Sebi, protagonisti din spectacolul cu Apolodor de a doua zi.

Ultima etapa a zilei de sambata 27 august a fost ridicarea pe structura de lemn a panoului complet echipat. Aici a fost nevoie de o mare parte a publicului dupa cum se poate vedea.

Ridicare panou
Ridicarea panoului

In imagine domnul Almajan, Teo, Romaric (ascuns), KPi, Charlie, Marian, Flavius si Paul.

Panoul pe pozitie
Panoul pe pozitie

 In aceasta etapa s-a finalizat lucrarea sambata 27 august.

Continuarea cu realizarea instalatiei de la panou la boiler si de la boiler la baie va avea loc vineri 2 septembrie dupa masa si sambata 3 septembrie pana la pranz.

 

 

Reclame

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s