Primul prânz exclusiv local

Sunt fericită să vă anunț, dragilor, că tocmai ce-am mâncat primul fel de mâncare principal din ingrediente exlusiv locale și produse pe o rază de 50m. Salate au mai fost berechet, am mâncat-după cum v-am povestit- urzici și leurdă care cresc spontan, apoi ridichi, ceapă și usturoi verde, salată, frunze de gulii (guliile acuma se formează), busuioc, pătrunjel, cimbru, tarhon- de la noi din grădină- chiar și melci am mâncat. De ceva vreme avem ouă de la găinile noastre, lapte și brânză tot din sat, ieri am luat și miere de la mai jos numitul Pețan. Dar până astăzi n-am gătit ceva care să conțină doar chestii de la noi.

Dar astăzi am rărit (+plivit) morcovii, am păstrat rădăcinile fragede și le-am spălat. Iar ieri au atacat ciorile mazărea Cristinei, au ciopârțit o mare parte din ea, dar a mai rămas berechet iar Cristina ne-a dat-o nouă, că ea tocmai culesese. În timp ce-o curățam a adus Gab câteva vișine din livadă și le-a pus în bolul cu mazăre, și-acolo au rămas! Am mai cules sfeclă roșie- cu totul, rădăcina a început să se formeze, și ceapă verde și mare- una albă și una roșie, pe care am tăiat-o rondele. Toate le-am trântit într-o tigaie cu ulei de măsline (ăsta nu-i local, recunosc, și nici sarea și piperul din care-am pus nițel peste legume), am amestecat rapid și i-am pus capacul, să se dunstuie bine. În câteva minute, până am făcut ouăle ochiuri, a fost gata. A ieșit cea mai fragedă, colorată, gustoasă și veselă mâncare pe care-am mâncat-o în ultima vreme! Pe lângă dânsa- niște apă rece cu sirop de soc – producție proprie, că socata s-a terminat.

 

7 comentarii

  1. Ah, abia astept sa ajung acasa!!!!!!! Si la mine e mazarea gata si chiar si niste dovlecei foarte mici…
    Apropos ulei, exista intr-o vreme si varianta de Stanciova, presat la rece. D-na Tinca a cultivat floarea soarelui in camp, a dus semintele pt presat intr-un sat undeva peste dealuri (zona Brestovat) si au produs propriul ulei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s