Sirop de urzică

Din cantitățile enunțate ies cam două sticluțe ca asta (vreo 600 ml)

Pentru că primul sirop ‘producție proprie’ cu care ne-am servit musafirii de când suntem la Stanciova e cel de urzică (da da, ați citit bine!), și pentru că e foarte simplu de făcut, împărtășim și rețeta, cu mențiunea că poate că nu mai e tocmai sezonul (urzicile au dat în floare, deci nu mai e indicat consumul lor).

Eu am mai făcut o tură de sirop acum o săptămână, din urzicile proaspete, răsărite după ce-am tăiat o mare parte din ele. Totuși, se recoltează mai greu cantitatea necesară pentru că multe sunt pline de afide și purici.

Așadar, aveți nevoie de:

100 g vârfuri de urzică proaspete
500 g zahăr
20 g sare de lămâie (acid citric, E 330 m-am uitat pe wikipedia și se pare că e doar iritant pentru piele și ochi, consumul intern nu-i prea rău, cum s-ar crede. Totuși, mai bine se evită folosirea lui în cantități mari)
sau
zeamă de la 3 lămâi, aș zice
250 ml apădacă folosiți sare de lămâie
sau
150 ml apă dacă folosiți zeama de lămâie

Se prepară după cum urmează:

Vârfurile de urzică se spală și se scurg de apă.
Zahărul cu apa, sarea de lămâie sau zeama de lămâie se pun la topit, într-o oală. Se amestecă până se dizolvă tot zahărul și a dat în clocot.
Se lasă la răcit până ajunge la 60 grade Celsius – 5 minute, aș zice.
Se adaugă vârfurile de urzică și se amestecă.
Totul se pune într-un borcan și se lasă timp de o săptămână, amestecând zilnic. După o săptămână se strecoară și siropul obținut se pune în sticle curate, cu capac.

E excelent cu apă minerală rece, dar e tare bun și cu apă plată. Iar dacă-i veți întreba pe cei care gustă dacă știu ce e, sunt mici șansele să știe!

Rețeta originală- aici.

Un comentariu

  1. Multumesc Irina…la anu’ poate voi incerca aceasta reteta. Merci si pentru link, e plin de chestii minunate. Chiar ma gandeam ca nu facem fata cu mancarea ridichilor ( albe si rosii ) si ce sa mai fac cu ele, ma gandesc sa le murez sau sa le usuc, o sa caut ceva in acest sens ! Ai vreo idee ? Si salata verde e cam multa, cu asta ce se poate face ? Ai idee cum pot face seminte din toate plantele astea minunate ?

    O zi din ce in ce mai buna,
    iulian

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s