Dacă e miercuri, e piaţă la Recaş

Miercurea e o zi importantă pentru Recaş şi satele din jur (inclusiv Stanciova) – e zi de piaţă! Atât de importantă încât vara e singura zi din săptămână când Stanciova e legată printr-un mijloc de transport public de restul lumii (autobuzul Primăriei).

De la Stanciova oamenii pornesc de dimineaţă spre piaţă. Cel mai devreme se pleacă cu căruţele. Pe la şapte jumătate pleacă şi autobuzul. Alţii, mai privilegiaţi, ca mine, pot pleca oricând. Dar nu prea târziu pentru că lucrurile bune se vând repede…

În vârful dealului, la vie, se aşterne în faţa ochilor panorama peste Recaş. E una din imaginile cele mai dragi mie, în special în lumina blândă a dimineţii. Lume, sunt în drum spre tine!

În Recaş, aglomeraţie mare! Drumul naţional e aproape blocat şi în centru nu ai unde parca maşina. Pentru cunoscători se găsesc totuşi locuri pe străzile paralele.

Piaţa e in mod clar evenimentul principal al săptămânii. Cât am lucrat la Primăria Recaş nu ştiu niciun coleg care, în timpul programului, să nu „dea o fugă să vadă ce-i prin piaţă”. Şi sunt lucruri din belşug! Chiar la intrare e nenea care ascute de toate, de la sape până la bricege.

Lângă el şi-a deschis şi florăria un stand cu muşcate care iau ochii şi bănuţii cucoanelor ca mine. Peste drum sunt tot felul de ustensile din lemn. Urmează aleea cu haine colorate „ieeeeftin, bluuuuuuzeeee frumoaaaase, chilooooooţi aveeeeem”

Chiar înainte de taraba cu mici, ascuns într-un intrând e camioneta cu o marfă pe cale de dispariţie şi foarte preţioasă pentru tradiţionaliştii ca mine: bulgării de var. Prin părţile noastre varul bulgări vine din Apuseni şi până să ajungă în piaţă a trecut printr-un proces asiduu de producţie.

Mai puţin şi ajung în colţul favorit al pieţei – partea cu tarabe. Dar nu e aşa simplu de ajuns acolo… Deşi sunt „vinitură” în Recaş (adică venită din alte părţi), şi stau mai mult în Stanciova sau în Timişoara, sigur salut vreo 15 oameni şi stau de vorbă pe îndelete cu 4-5… Şi sunt multe de povestit: ce am mai facut în ultimii 2 ani, de ce nu mă reîntorc la Primărie în Recaş, ce planuri am la Stanciova. Plus că mai aflu bucuriile, dar mai mult necazurile ce bântuie familiile recăşene.

Încet, încet mă apropii de ţintă: bătrânelele cu răsaduri.Doamne, ce dragi îmi sunt! Cum vin ele la piaţă cu ouă, cu flori, cu câte o găină şi chiar borcane cu gem şi zarzavaturi… Cumpăr pacheţele cu flori cu rădăcini în pungi vechi de plastic, legate cu sfori din cârpe colorate şi totul costă 1, 3 sau 5 lei. Două mănunchiuri de garofiţe turceşti, un bulgăre mare de pămînt împodobit cu cu flori albastre de pădure, două legături de bănuţi şi două cu pansele (circa 50 de fire în total) au costat cât cele 9 fire de muşcate arogante de pus în jardiniere…

Dragi bătrânele, să vă dea Dumnezeu sănătate şi să veniţi încă mulţi ani la piaţă!

Mă voi reîntoarce peste 2-3 săptămâni după răsadurile de legume. Abia aştept!

Reclame

8 comentarii

 1. miercurea e o zi ca oricare alta… sau ziua in care vin mai multi de pe sate si am mai mult de lucru… de fapt incep sa nu mai vina fiindca nu mai au bani de cheltuit la piata. vin doar cei ce vor sa vandca cate ceva si restul gura-casca…

  panorama din varful dealului nu mai e nici ea ce era o data… pe stanga avem acum noul soi de cabernet ce se cere pe piata; din ala ce creste ca fat-frumos: intr-un an cati altii in 10…
  iar pe dreapta avem de un an doar teren viran , cei drept arat. iar cerul… cerul ne afiseaza gaura din stratul de ozon… asta daca nu e acoperit de nori radioactivi…

  si cand lucram la primarie, peste drum, nu mergeam la piata decat o data pe an, in apropierea craciunului pentru brad, asta ca sa ma conving inca o data ca e mai bine sa merg la timisoara…

  m-am ars si eu o data cu ascutitu lu nenea ala… nu tine nici sa macini 5 km de carne…
  da, inghesuiala este. trebuie sa te freci de toti netotii …
  si babele zambarete te pot pacali… au oua vechi, flori tratate cu chimicale si toata marfa in pungi de plastic. pana si bulionul il tin in peturi…

  dupa o zi lunga va urez „succesuri”

  • Pipedoi, esti o „raza de soare”, razbate bucurie si pofta de viata din comentariu tau cat cuprinde…Din pacate la unele subscriu, desi nu pot zice ca stiu cum arata panorama cu foarte multa vreme in urma, dar parca simt ca era mai pitoreasca.

   Una peste alta, am ras…de necaz.

   Foarte realist, cam asa arata lucrurile daca ai inceput sa vezi fara ochelarii roz (sau daca ai uitat pastilele acasa).

   Desigur, ca orice depresivi cumsecade, nu ne opunem eventualelor incercari de inveselire din partea taberei optimistilor, dar nu garantam ca vor avea rezultat:)

 2. Am profitat ca era compul deschis si am citit si eu (Cristina) comentariile si m-am distrat. Intotdeauna iese ceva interesant din interactiunea Teo-Paul. Si acum hop si eu cu opinia de mijloc. Dimineata am plecat mai repede la serviciu ca era o inspectia si am prins rasaritul: miraculos, intai l-am vazut in oglinda si m-a umplut de energie pe toata ziua. La piata n-am mai fost de mult dar azi au venit Mihai cu Maria sa ne are, deci am avut alt motiv de bucurie dupa o saptamana de asteptat un oarecare George cu un tractor. Mihai si Maria au venit cu caii, bonus cu doi manji draguti la care Iris s-a uitat toata seara spre disperarea lui Codita (cainele care facea spume pe langa ei). Concluzie: Stanciova e unica.

 3. Ups, tocmai am aflat motivul comentariului ”fericit” al lui Paul: il pusesem eu sa spele vase si brusc viata a parut foarte amara. Intre timp si-a revenit ;)

 4. Sa speram ca acele batrinice dar mai ales atitudinea lor la viata vor ramine eterne….
  poate incercam cu totii sa preluam valoriile dupa care traiau si traiesc ele, erau si sint oricum mult mai sanatoase decit valoriile false dupa care fugim noi tinerii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s